You are a tea away from happiness – Ceainaria Joie de Vivre – Bucuresti
Interviu cu Stefania Bujor, proprietar al Ceainariei Joie de Vivre
« Cred cu tarie ca oricine trece pragul unei ceainarii trebuie sa fie deschis pentru o noua experienta. Daca este novice, ii recomandam sa se lase ghidat de gazde si va garantez ca acea persoana va intelege faptul ca un ceai nu inseamna un banal plic cu prafuri, infuzat intr-o cana cu apa fierbinte, baut de nevoie, la raceala. » Stefania Bujor
Venind dintr-o industie cu o concurenta acerba, in care competitorii sunt dusmani de moarte, suntem placut surprinsi sa constatam ca in « lumea ceainariilor » lucrurile sunt putin diferite. Evident, competitia exista, dar fiecare ceainarie este un produs diferit, are propria personalitate si este constienta de propria valoare si de atributele care o diferentiaza.
Alegerea unei ceainarii este o chestiune « de gust » in ultima instanta. Dar este uimitor cat sunt de diferite intre ele, desi constantele nu sunt putine: atmosfera intima, fara zgomot, fara fum de tigara, ceai de buna calitate infuzat, evenimente culturale, etc.
Asa se intampla si cu ceainaria Joie de Vivre: este total diferita de toate celelalte ceainarii pe care le-am vizitat. In primul rand, Joie de Vivre este o ceainarie si mini – bistro. Asadar, pe langa o cana savuroasa de ceai, poti comanda salate, sandwichuri si tapas, supe, dar si delicioase prajituri si mai multe varietati de inghetata. Si o mentiune importanta: servesc vin si bere.
Ceainaria pune la dispozitia oaspetilor peste 70 de sortimente de ceai, importante din Germania. In momentul in care comanzi un ceai, esti invitat sa iti « dezgheti » simturile si sa te lasi vrajit de savoarea ceaiului pe care urmeaza sa-l savurezi (esti invitat sa deschizi cutia cu ceai si sa mirosi sortimentul pentru a intelege ce inseamna cu adevarat un ceai de calitate). Cei de la Joie de Vivre pun pret pe aceasta « experienta », fac recomandari importante cu privire la infuzarea ceaiului si esti invitat sa ti-l prepari singur si sa te implici activ in mica ceremonie personala.
MyHimalaya: Ceainaria Joie de Vivre are personalitate. Are preferinte culinare si idealuri. Si crede, precum scriitorul scotian Kenneth Grahame ca “un ceai si o prajitura pot face lumea mai buna”. Cine “da tonul” la Joie de Vivre?
Stefania Bujor: Desi “dau tonul” de putin timp la Joie de Vivre, trebuie sa va spun ca ceainaria reprezinta tot ce am indraznit sa visez vreodata pe plan profesional. Daca este cineva acolo sus, atunci va garantez ca acel cineva aude foarte bine dorintele noastre cele mai sincere.
Intr-adevar, noi vedem zi de zi cum un ceai, o prajitura, un loc frumos, o companie aleasa fac lumea mai buna. Joie de Vivre este un templu al fericirii pe care va invitam sa-l descoperiti.
MyHimalaya: O astfel de gazda trebuie sa aiba si oaspeti pe masura… !
Stefania Bujor: Oaspetii nostri sunt prietenii nostri. Ei sunt oamenii care dau viata acestui loc. Sunt oameni frumosi, tineri, creativi, cu bun gust, dar mai ales cu pofta de cunoastere, cu dorinta de a descoperi ceva nou in fiecare zi si de a trai mereu experiente diferite. Media lor de varsta este undeva la 30 de ani.
MyHimalaya: Revenind la Joie de Vivre…care este povestea ceainariei conturata in jurul dragostei pentru ceai?
Stefania Bujor: Povestea a inceput acum 2 ani, cand fosta proprietara – Diana Dumitrel, a simtit nevoia de a incepe ceva pe cont propriu, stiind ca isi doreste sa creeze un spatiu in care oamenii sa mearga cu drag si sa se simta fericiti. Fiind deja o cunoscatoare intr-ale ceainariilor, i-a fost usor sa aleaga calea pe care vrea sa mearga. Si-a dorit de asemenea, ca locatie, o casa care sa beneficieze si de gradina, care sa fie intr-o zona linistita, dar la care sa ai acces cu masina sau cu mijloace de transport in comun. Un alt lucru pe care Diana l-a vrut, a fost ca acest spatiu sa fie diferit fata de alte ceainarii. Daca majoritatea localurilor de acest gen sunt decorate in stilul caselor vechi, la noi lucrurile stau putin altfel. S-a pastrat, desigur, ideea de casa primitoare, dar accentele sunt bohemian-chic. Poate ca are de-a face si cu faptul ca atat Diana cat si eu suntem ardelence, dar trebuie sa va spun ca in momentul cand am vazut locul, am avut impresia ca cineva mi-a umblat prin ganduri si a realizat tot ce imi doream eu sa realizez intr-o buna zi. A fost pur si simplu dragoste la prima vedere!
MyHimalaya: Ce capacitate are ceainaria si ce evenimente gazduieste? Care este cel mai inedit eveniment pe care l-ati gazduit?
Stefania Bujor: In interior incap in jur de 35 de oameni, dar am avut si botez cu 45 de persoane si a functionat foarte bine. Imi este greu sa aleg un singur eveniment… Stiu ca Dana Rogoz si-a tinut aici petrecerea de stare civila, ceea ce este absolut minunat. De asemenea, s-a organizat un pop-up store foarte frumos, cu fetele de la Absolutely Fabulos.
De cand am preluat eu ceainaria – adica din 1 august 2013 am organizat un concert Undercover Nights cu Antonia Filip, o piesa de teatru, un targ caritabil de Craciun in colaborare cu cei de la OrizonturiNoiFamilia, precum si un workshop creativ cu super-talentatele fete de la GreenPea. De asemenea, la inceputul lunii le-am gazduit pe fetele de la SerialReaders, care au avut un eveniment foarte frumos, intitulat „Carti de citit, iubit si daruit”.
MyHimalaya: MyHimalaya.ro isi propune ca in viitorul apropiat sa dedice o sectiune speciala evenimentelor culturale pe care le gazduiesc ceainariile. Ce aveti in meniu cand vine vorba despre evenimente culturale?
Stefania Bujor: Agenda noastra culturala este in plin proces creativ. Vrem sa organizam ceva frumos de Valentine’s Day, dar asta depinde si de posibilii nostri parteneri. Nu uitam nici de traditionalul nostru Dragobete.
De asemenea, la vara dorim sa colaboram cu asociatia Tonal din Sibiu si cu Rotaract Club Bucuresti, pentru a le oferi unor copii dintr-un centru de plasament “o zi altfel”, si anume o zi in care sa invete sa lucreze cu lutul. Vrem sa ii invatam sa faca ceainice, cani, clopotei si alte obiecte personalizate. Dorim sa avem mereu evenimente si sa fim activi, dar le luam pas cu pas. Cu unele mici exceptii, nu planificam decat cu 2-3 luni in avans. Deci, stati cu ochii pe noi!
MyHimalaya: Care a fost cea mai frumoasa apreciere adresata ceainariei ?
Stefania Bujor: Toate aprecierile sunt frumoase! Ne face placere sa vorbim cu oaspetii nostri si sa vedem ca se simt fericiti la noi. Ne bucuram si mai mult cand vedem ca revin si ca devin clienti fideli – aceasta este cu siguranta cea mai frumoasa apreciere.
O bucurie cu totul si cu totul speciala a fost prezenta doamnei Oana Pellea la noi. Cand a venit prima data am fost socati si extaziati, iar cand a revenit iar si iar, ne-a umplut sufletele de bucurie si admiratie. A fost cu adevarat special sa descoperim un om atat de simplu, cu un suflet atat de bun si primitor precum cel al domniei sale.
MyHimalaya: Povestiti-ne despre ceaiurile pe care le serviti. Ce sortimente aveti, ce prefera musafirii Joie de Vivre?
Stefania Bujor: Avem ceaiuri pentru toate gusturile, asta pot sa va garantez! Avem ceaiuri negre, albe, verzi, de fructe, de plante sau rooibos, cu sau fara teina. Veti gasi la noi atat clasicul English Breakfast, cat si dulcele Smooth Peach. Aducem mereu ceaiuri noi, in functie de anotimp si de preferintele clientilor. Vedetele sunt cu siguranta Rose Martzipan, Strawberry Kiwi, Chocolate Coconut, Cranberry Mandarin sau China Jasmin Tea. Toate ceaiurile sunt aduse din Germania.
MyHimalaya: MyHimalaya isi propune sa informeze publicul din Romania cu privire la beneficiile ceaiului si incercam sa insuflam cititorilor nostri dragostea pentru ceai. Incercam sa explicam faptul ca ceaiul nu este doar un remediu impotriva racelii. Cum apreciati in acest moment interesul romanilor pentru ceai?
Stefania Bujor: Noi inca nu avem formata o cultura a ceaiului dar vad imbunatatiri clare in acest domeniu. Angajatii mei imi spun mereu ca, inainte de a lucra aici, priveau ceaiul ca pe un simplu leac babesc, dar acum inteleg complexitatea si beneficiile acestuia. Unul dintre baieti chiar a renuntat la cafea de cand a venit la noi – spune ca prefera clar un ceai!
Cred cu tarie ca oricine trece pragul unei ceainarii trebuie sa fie deschis pentru o noua experienta. Daca este novice, ii recomandam sa se lase ghidat de gazdele Joie de Vivre si va garantez ca acea persoana va intelege ca un ceai nu inseamna un plic cu prafuri intr-o cana cu apa fierbinte, baut de nevoie, la raceala.
Ceainaria Joie de Vivre
Adresa: Strada Nicolae Paulescu, Bucuresti, sector 5
Directii: Cum urci de la Eroilor spre Razoare, pe langa Academia Miltara, faci dreapta pe strada de la jumatatea pantei. De acolo mai sunt aproximativ 100 m – a doua casa pe stanga.
Program Ceainarie: 12:00 – 00:00 Luni – Duminica
Website: www.ceainaria-joiedevivre.ro
Rezervari:021 410 9401