Prepararea Ceaiului

Home / Prepararea Ceaiului

Cum se prepara ceaiulPrepararea ceaiului este cu adevarat un exercitiu de simplitate, insa uneori lucrurile simple necesita multa atentie si pricepere. Exista cateva de “reguli de aur” cand vine vorba despre prepararea unui ceai de calitate. Poate ca nu ati acordat atentie detaliilor precum: cantitatea de ceai infuzata, tipul de apa folosit pentru fierbere, temperatura apei si timpul de infuzare, tipul de ceainic utilizat, insa toate acestea fac diferenta cand vine vorba despre prepararea unei cani de ceai.

Iata cateva recomandari:

Apa

Alegeti o apa “moale”, rece, apa plata, sau de izvor, dar in niciun caz de la chiuveta pentru ca este plina de clor si posibile substante nocive, este lipsita de oxigen si altereaza gustul ceaiului. In plus, apa curata permite principiilor active din ceai sa se dizolve mai usor. Este de preferat, de asemenea, sa se foloseasca un tip de apa bogat in minerale naturale care potenteaza aroma.

Temperatura apei

Temperatura apei este foarte importanta in prepararea unui ceai de calitate, care sa pastreze savoarea proprie si sa elibereze teina, vitaminele, uleiurile aromate, sarurile minerale, etc.

Fiecare tip de ceai, de la verde la negru trebuie infuzat cu apa fiarta pana la o anumita temperatura. Datorita prelucrarii mai delicate, ceaiul verde, de exemplu, are nevoie de o apa mai putin fiarta pentru a “scoate la suprafata” aroma perfecta. In schimb, prepararea ceaiului negru, complet oxidat are nevoie de apa fiarta pentru a-si pune in valoare aroma dulceaga caracteristica.

Durata de infuzare

La fel ca temperatura apei, timpul de infuzare difera de la fiecare tip de ceai in parte. In general, ceaiul verde, mai delicat trebuie lasat la infuzat pentru o perioada mai mica de timp, pe cand ceaiurile negre se lasa mai mult la infuzat. Evident, tipul de infuzare tine pana la urma si de gustul personal.

Tipul de ceai Timpul pentru infuzat Temperatura Materialul indicat pentru ceainic
Alb 3 minute 80 grade C – 85 grade C sticla, portelan
Verde
Verde Japonez 1 – 2 minute 70 grade C – 80 grade C sticla, ceramica
Verde Chinezesc 2 – 3 minute 80 grade C – 85 grade C sticla, portelan
Oolong
Oolong Light (Verde) 2 – 3 minute 85 grade C – 95 grade C portelan, yixing
Oolong Heavy (Negru) 3 minute 95 grade C yixing
Negru
Negru cu frunze rupte 2 – 3 minute 95 grade C portelan
Negru cu frunze intregi 3 – 5 minute 95 grade C portelan
Pu-Erh 3 minute 100 grade C yixing
Tisane/Rooibos sau ceaiuri din plante 3 minute 100 grade C sticla, portelan

10 REGULI DE AUR de urmat cand doriti sa preparati un ceai de calitate

  1. Trebuie sa aveti un vas (din ceremica sau lut) care sa fie dedicat exclusiv infuziilor de ceai;
  2. Turnati in ceainic apa clocotita, agitati ca se se incalzeasca bine interiorul, asteptati un minut, apoi varsati continutul;
  3. Puneti doza de ceai dupa numarul cestilor – o lingurita de ceai pentru fiecare ceasca, plus una pentru o aroma mai intensa;
  4. Turnati putina apa clocotita deasupra ceaiului, lasati sa se infuzeze, adaugati restul de apa fierbinte si serviti-l;
  5. Cana de ceai nu trebuie folosita pentru alte bauturi (cafea, alcool) pentru a nu deteriora aroma ceaiului;
  6. Ceaiul ramane mai multa vreme fierbinte in cana daca inainte de a-l turna, clatiti cana cu apa fierbinte;
  7. Cumparati ceaiuri bine ambulate, de calitate. Frunzele de ceai sunt foarte sensibile si absorb mirosurile din apropiere;
  8. Pentru ca ceaiul sa-si pastreze gustul, trebuie depozitat in cutii de metal, ori in cutii de portelan etanse. Nici lumina, nici umiditatea nu sunt favorabile depozitarii ceaiului. Nu depozitati in cutia de ceai alte alimente, ci dedicati-o exclusiv depozitarii ceaiului;
  9. Prin traditie (la chinezi si la japonezi) ceaiul nu se bea indulcit tocmai pentru a-i savura cu adevarat aroma naturala, insa se servesc inainte de ceai dulciuri (tocmai pentru a potenta gustul ceaiului);
  10. Daca folositi miere pentru a indulci ceaiul, asteptati sa fie caldut (mierea devine daunatoare daca o adaugati in lichide fierbinti). Daca folositi zahar pentru a indulci ceaiul, puneti-l in ceainic inainte de a turna apa clocotita (ceaiul va avea o aroma mai puternica).

Leave A reply

Back to Top
Added to cart
Cookies Notice

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.