
Matcha echivalează cu 10 căni de ceai verde, ca valoare nutriţională şi ca nivel de antioxidanţi
1 mai, 2017De ce este Matcha (抹茶) un ceai special, apreciat de mii de ani în Japonia și în ultimii ani în întreaga lume?
În primul rând pentru că Matcha este o băutură naturală nutritivă cu o concentrație impresionantă de clorofilă, caroten și antioxidanți. O singură cană de ceai Matcha echivalează cu 10 căni de ceai verde, ca valoare nutriţională şi ca nivel de antioxidanţi.
Matcha este o băutură energizantă, un antioxidant natural, o alternativă sănătoasă, cu aproape 0 calorii pentru cafea.
Matcha este un simbol al Japoniei, este singurul ceai care se folosește în Ceremonialul ceaiului – Chanoyu, care a fost practicat în mediile cultivate din Japonia încă din secolul XIII, dar a luat amploare mai ales în secolul al XV-lea, odată cu dezvoltarea budismului Zen.
Japonezii iubesc ceaiurile verzi și în mod special Matcha. Și nu de puține ori s-au făcut legături dovedite științific între longevitatea japonezilor și stilul lor de viață care include mult ceai verde consumat zilnic.
Matcha (抹茶) este un ceai verde premium, unic în lume care se cultivă doar în Japonia, după metode tradiționale. Matcha este ușor de recunoscut, având aspectul unei pudre extrafine de culoare verde aprins.
Arta de a prepara Matcha și secretul morilor de piatră folosite pentru măcinare
Acest tip de ceai se produce în 3 regiuni importante din jumătatea sudică a Japoniei: Uji, Nishio și Yame, din planta de ceai Camellia Sinensis. Producția de ceai Matcha necesită un proces laborios, de aceea prețul acestui tip de ceai este ridicat.
În procesul de producție, frunzele de ceai pentru Matcha sunt protejate de razele soarelui cel puţin două săptămâni înainte de recoltare (între 20 şi 30 zile). Astfel, plantaţia este acoperită cu rogojini pentru a împiedica soarele să ajungă la frunzele de ceai. De reţinut este faptul că acest proces se desfăşoară primăvara (când se culeg frunzele de Camellia sinensis de cea mai bună calitate).
Fiind obişnuite cu razele soarelui dinainte de a fi acoperite, plantele de ceai îşi cresc nivelul clorofilei, capătă o culoare verde mai închis şi încearcă să-şi păstreze ritmul de creştere constant. În urma acestui proces cresc considerabil nivelul teinei, al antioxidanţilor şi al substanţelor nutritive care se regăsesc în ceai. Practic, prin această tehnică de umbrire a frunzei de ceai se reuşeşte blocarea sintezei de catechine (substanţe care conferă gustul amar al ceaiului) şi concentrarea L-teaninei în frunze (aminoacid care conferă gustul dulce al ceaiului).
La fel ca majoritatea ceaiurilor verzi japoneze, Matcha este tratat cu aburi fierbinți pentru a opri oxidarea. Tratarea cu aburi durează 15 – 20 de secunde în general și se realizează la scurt timp după ce au fost culese frunzele de ceai – în primele 12 – maxim 20 ore.
Umează apoi uscarea. În cazul în care frunzele sunt rulate înainte de uscare, se prepară Gyokuro (un alt tip de ceai japonez), iar în cazul în care frunzele se usucă simplu, se prepară Tencha. Din Tencha se pregăteşte fina pudră de Matcha (dupa ce se elimină vinişoarele din frunzele de ceai şi orice alte resturi).
Un alt aspect deosebit de important referitor la acest tip de ceai: pudra de Matcha se prepară doar cu ajutorul morilor de piatră care macină fiecare frunză de ceai. Designul şi principiul morilor de piatră pentru Matcha sunt aproape neschimbate de mii de ani, singura diferenţă constă în faptul că în zilele noastre, morile sunt operate de motoare mecanice, nu de o manivelă manuală. Fiecare moară se rotește încet în sensul acelor de ceasornic – lent fiind cuvântul cheie. Dacă morile s-ar învârti prea repede, s-ar încălzi la frecare şi ar deteriora aroma ceaiului. Procesul de măcinare este ceea ce diferenţiază matcha de alte ceaiuri verzi japoneze. O singură moară produce în mod normal circa douăzeci de grame de matcha pe oră. Pulberea rezultată este extrafină, compusă din particule individuale care măsoară doar câțiva microni.
Matcha are o activitate antioxidantă de 100 de ori mai puternică decât a vitaminei C
Matcha conţine de 20 de ori mai mulţi antioxidanţi decât rodiile sau afinele.
Activitatea antioxidantă a ceaiului Matcha este de 100 de ori mai puternică decât a vitaminei C și de 25 de ori mai puternică decât a vitaminei E.
Matcha este foarte bogat în fibre vegetale şi excelează în conţinutul de vitamina A, B,C şi E, seleniu, crom, zinc şi magneziu. De asemenea, Matcha este de neegalat pentru concentraţia mare de clorofilă, dar şi caroten.
Pe lânga acestea, iată ce mai conţine Matcha în cantităţi importante:
Teofilină – este un alcaloid xantinic, asemǎnǎtor cafeinei, care se găsește doar în frunzele de ceai. Teofilina se eliberează în organism foarte lent, oferind energie în decurs de 8 – 10 ore şi contracarează efectul negativ al excitării pe care ne-o produce consumul de cafeină.
L-Teanina – este un aminoacid identificat doar în planta de ceai. L-Teanina traversează bariera hemato-encefalică şi produce în creier un efect tranchilizant, antistres. El favorizează producerea undelor Alfa, induce relaxare fără somnolenţă şi măreşte capacitatea creierului de a se concentra, de a memora şi de a învăţa.
Antioxidanți – catechinele din ceaiul verde sunt unele dintre cele mai puternice anti-oxidante naturale, având astfel un efect puternic anti-îmbătrânire asupra organismului. Antioxidanții din ceaiul verde sunt de 100 de ori mai puternici decât vitamina C și de 25 de ori mai puternici decât vitamina E.
Clorofilă – Matcha conține un nivel foarte ridicat de clorofilă, de aici si culoarea verde – smarald. Clorofila este una dintre cele mai puternice elemente alcalinizante şi detofixiante.
De ce să bei matcha – minunate beneficii pentru sănătate
Matcha:
- Energizează pe parcursul întregii zile (8 – 10 ore)
- Îmbunătaţeşte vigilenţa mentală (prin componenta L-teanina)
- Crește calmul şi reduce stresul (prin componenta L-teanina)
- Stimuleaza metabolismul cu 35 – 40%, facilitând pierderea în greutate fără efecte secundare adverse
- Puternică activitate “anti-îmbătrânire”, datorită antioxidanților
- Scade tensiunea arterială
- Scade nivelul de LDL sau colesterolul “rau”
- Minimalizează simptomele sindromului premenstrual
- Poate preveni cancerului (prin nivelul ridicat de polifenoli şi catehine)
- Stabilizează nivelul de zahăr din sânge
- Este un antibiotic natural puternic
- Este un puternic detoxifiant și alcalinizant datorită conținutului ridicat de clorofilă.
Arta de a infuza Matcha
Matcha se infuzează diferit faţă de orice alt ceai: se dizolvă în apă caldă (fiartă şi răcită până la maxim 80 de grade).
Matcha se prepara în două forme: Usucha și Koicha. Usucha se traduce prin “ceai subțire” și este cel mai comun preparat. Frunzele sunt cultivate și prelucrate în mod expres pentru fabricarea de ceai subțire. Koicha este “ceai gros.” Se prepară cu jumătate din cantitatea de apă și de două ori cantitatea de pulbere matcha ca Usucha (Usucha se prepară cu 2 grame de ceai, Koicha se prepară cu 4 – 5 grame de ceai).
De ce ai nevoie pentru infuzia cu Matcha:
1. Chasen – o măturică specială de bambus folosită pentru a transforma pudra de Macha într-o spumă fină. Cu Chasen se dizolvă Matcha în apă caldă.
2. Chashaku – linguriţa de bambus folosită pentru a pune Matcha în bolul destinat infuziei.
3. Chawan – un vas ceramic folosit pentru a prepara și a bea infuzia cu Matcha.
Reguli pentru prepararea infuziei:
Regula 1: nu distruge Matcha cu apă fierbinte. Pudra de Matcha nu se fierbe niciodată. Adu apa la maxim 80 de grade Celsius şi dizolvă pudra de Matcha.
În general, ai în vedere regula: cu cât un ceai este de mai bună calitate, cu atât temperatura de infuzare scade (adu-ţi aminte că ceaiul Gyokuro se infuzează la 40 – maxim 60 grade Celsius).
Regula 2: Foloseşte Chasen-ul pentru a amesteca cu atenţie pudra cu apă caldă până la omogenizare.
Regula 3: foloseşte un Matha de bună calitate şi depozitează ceaiul într-un recipient etanş, ferit de lumină, căldură şi umiditate. Vasul etanş păstrează-l în frigider. Matcha se consumă rapid, se recomandă în 2 săptămâni de la deschidere.
Paşi în prepararea infuziei:
1. Se încălzeşte vasul în care se va prepara şi servi ceaiul – Chawan prin umplerea acestuia cu o cantitate mică de apă caldă.
2. Se scurge apa şi se usucă bolul.
3. Se adaugă 2 g. de pulbere Matcha (cernută).
4. Se toarnă uşor 70 g de apă fierbinte (80 ° C) peste pulberea de ceai.
5. Utilizați linguriţa de bambus Chasen pentru a amesteca în mod energic ceaiul într-o mișcare de tip „Z” timp de 20 de secunde.
6. După ce s-a format o spumă fină, bea direct din Chawan, cât mai curând posibil.
Infuzia cu Matcha este groasă, lăptoasă. Gustul este catifelat, asemenea unui espresso fin. Aroma este profundă, cremoasă, cu gust de ierburi. Poate dura o vreme până te vei obişnui cu gustul ceaiului Matcha, dar o dată ce ai înţeles această infuzie, nu ai cum să te desparţi de ea.
Să bei Matcha este o experienţă pe care nu o vei uita prea uşor. Sau mă întreb…cum ai putea uita când ai băut prima dată Matcha? Pentru „vânătorii” de arome şi gusturi noi, Matcha este o experienţă care merită degustată picătură cu picătură.
Pudra de Matcha este deja folosită şi în moduri creative în restaurante: infuzată în cocktailuri, în latte-uri, presarată peste mâncăruri şi chiar ca ingredient în deserturi: de la macarons la torturi.
Soiuri de matcha culinare sunt disponibile pentru a fi utilizate în orice, de la piureuri și prăjituri la înghețată și latte. Matcha culinare de calitate este produs din frunze de ceai verde grosolane din recolta de mai târziu, și are, în general, mai mare și astringență de culoare verde mai deschis.
Unde gaseşti matcha
Îţi recomand să cauţi ceai matcha organic, fără pesticide sau alte îngrăşăminte artificiale în tea shop-uri sau ceainării.
Ce ceai Matcha beau eu: Ceai Matcha Japonez Bio de la HelloBio.ro.
Poate fi comandat de aici: https://www.hellobio.ro/matcha
Bibliografie:
http://www.kettl.co/matcha/