
Interviu cu Mihaela Toma, importator si reprezentant Tea Forte Romania
18 iunie, 2015In sfarsit ne-am cunoscut si mi-a facut o reala placere sa beau un suav ceai alb cu pere si ghimbir de la Tea Forte alaturi de tine, pe frumoasa voastra terasa. Pentru ca ma intereseaza foarte mult piata de ceai, stiu povestea voastra si va apreciez tare mult. De aceea vreau sa va cunoasca mai bine si mica, dar importanta comunitate MyHimalaya.
Pe scurt, Tea Forte este un brand american de ceaiuri pe care tu l-ai adus in Romania. Cum ti-a venit ideea indrazneata?
As vrea sa precizez ca mi s-a parut indrazneata abia dupa primele doua – trei luni de colaborare cu ei, cand am realizat despre ce este vorba, de fapt, pana atunci mi s-a parut doar un impuls emotional si atata tot.
Am descoperit ceaiurile Tea Forte pe un site de produse gourmet din SUA si imi amintesc si acum exact senzatia pe care am avut-o cand m-am uitat la cutiile lor: initial nu mi-a venit sa cred ca e ceai, pentru ca nu mai vazusem ceaiul ambalat intr-un astfel de packaging modern si colorat. Dupa care am intrat pe siteul lor si am pierdut cel putin o ora uitandu-ma la toate canile, infuzoarele, cutiile si piramidele. Dupa care, desi era vreo 2 AM, le-am scris un email: “buna ziua, sunt Mihaela Toma si am un magazin de ciocolata in Bucuresti, Romania, Europa (ma rog, exagerez n-am scris Europa) si as vrea sa stiu daca exista un distribuitor Tea Forte in tara mea. Daca nu, acesta este istoricul firmei mele, detalii etc., as vrea sa lucram impreuna. “
A fost “love at first sight” si nu mi s-a mai intamplat cu alt produs/brand de atunci.
Vindeti si aveti succes intr-o piata putin dinamica, o piata in usoara crestere. Care este reteta succesului vostru?
Nu stiu cum sa definesc succesul. Am auzit de curand o formulare cu care nu sunt de acord: pe timp de criza, succesul inseamna supravietuirea firmei. Mi se pare o abordare umila, modesta si, in final, fricoasa.
Implinirea adevarata este atunci cand oamenii se bucura sincer de produsele pe care le importam noi, cand reusim sa oferim servicii impecabile sau cand inventam vreun “giumbusluc” de marketing. Sigur, fiecare percepe succesul in mod diferit, dar pentru mine felul in care arata contul 121 la sfarsitul anului nu este atat de important. Ceea ce nu este neaparat un lucru bun.
Dar cred ca toti clientii nostri simt asta, si poate asta e “reteta”: sa te straduiesti sa vezi ce este dincolo de client, sa fii empatic, sa surprinzi si, in final, sa oferi o experienta, nu un banal act de cumparare.
Cum “simti” tu piata de ceai din Romania? Care consideri ca este cea mai mare amenintare pentru piata, dar si cea mai mare provocare?
Este clar pentru toata lumea ca piata de ceai se dezvolta iar motivele sunt destul de clare, nu le mai enumar. Amenintarile cred ca tin de conditiile economice si politice din tara noastra, valabile pentru orice piata (legala iar provocarea…hm, provocarea noastra este sa ajungem la nivelul pietelor dezvoltate. Macar la nivel de perceptie, daca nu si la nivel de cifre. De exemplu, daca peste 10 ani vom vorbi despre ice tea, sa ne gandim intai la acest gen de produs: https://www.teaforte.com/interface/specials.jpg si abia pe urma la acesta: http://www.nestea.ro/ro/produse/
Sa vorbim si despre ceaiurile Tea Forte! Cum altfel?! Le importati direct din America. Americanii importa desigur ceaiul din tarile producatoare. Insa unde se realizeaza amestecurile unice? Sunt curioasa ce traseu are frumoasa piramida care se infuzeaza artistic in cana mea chiar in acest moment.
Blendurile se realizeaza in China, dupa retetele unui specialist american, iar accesoriile tot in China – nu e nevoie sa va spun de ce. O parte din ambalare se face in Germania insa nu stim nici noi tot algoritmul – stim doar ca Tea Forte este in continua cautare de furnizori de plante certificate organic, pe care ii gaseste prin toate colturile Europei. Daca va uitati la ingredientele unor infuzii, veti intelege ce afacere grea este totusi amestecul, impachetarea si vanzarea de ceai.
Ambalajul, modelul de prezentare si mesajul conteaza, asta o stim cu totii! Sa presupunem ca maine cineva ar copia modelul vostru de ambalare care va diferentiaza clar de orice competitor de pe piata (i-ar aduce piramidei o noua nota personala). Si cred sincer ca nu ar avea succesul vostru! Nu doar celebra piramida va diferentiaza. Simt ca mai este ceva…. Poti materializa acest “ceva” in cateva cuvinte?
Desi cred foarte mult in designul de produs si, practic, “imaginea” m-a determinat sa le scriu celor de la Tea Forte, sa nu uitam ca Tea Forte este un brand premium, cu ceaiuri culese de pe cele mai bune plantatii din Asia, pastrand la minimum cantitatea de arome, ingrediente ne organice etc. De asemenea, unele blenduri de ceai sunt originale, savuroase si cu ingrediente destul de greu de obtinut….Pe scurt, nu cred ca e chiar atat de simplu sa fii Tea Forte.
Dar, pe langa calitatea produsului in sine si originalitatea prezentarii, intr-adevar cred ca ne diferentiem prin atitudine: suntem constienti ca vindem un produs exceptional, vrem sa oferim experiente, senzatii si vrem ca in mintea oamenilor care ne gusta ceaiurile sa fim cei mai buni.
Cand ma gandesc la Tea Forte ma gandesc la corporate gifts in primul rand. Si am aflat ieri ca aceste corporate gifts nu includ doar ceaiuri si accesorii pentru ceai. Ce mai importati bun si unic?
Majoritatea produselor pe care le importam sunt aici www.saveur.ro. Pe scurt: praline belgiene de la Valentino, trufe de ciocolata senzationale de la Mathez (Franta), ciocolata adevarata de la Maglio (Italia), panettone realizat manual din Italia, arahide si alte bunatati in ciocolata din nordul Germaniei, turta dulce de la o fabrica din Nurnberg care face asta de la 1620, biscuiti cu unt si ulei de masline din Italia…Numai produse extraordinar de bune. Nu importam niciodata un produs daca nu suntem siguri 100% ca este foarte bun din punct de vedere calitativ, iar clientii nostri cred ca sunt de acord cu mine. Lucram cu o multime de companii romanesti si straine si nu ne permitem sa dezamagim oamenii pe care ii cunoastem de atatia ani.
Tea Forte vinde pentru corporate, pentru clientul final si pentru horeca. Ce procent ocupa fiecare segment din totalul vanzarilor?
Nu am cifre exacte insa as estima la 70% piata de cadouri corporate, restul impartindu-se echitabil intre clientii finali si horeca.
Ai un mesaj pentru MyHimalaya?
Comunitatile iubitorilor de ceai sunt vitale pentru noi, importatorii. De ce? Pentru ca ne ajuta in mod subtil si dezinteresat sa ne crestem vanzarile. Cum? Prin setea de cunoastere, prin dorinta de a experimenta ceaiuri noi, in final prin munca de (auto)educatie pe care o duc zi de zi. Sunt convinsa ca sunt o multime de clienti de-ai nostri care stiu mai multe lucruri despre ceai decat noi iar pe mine asta ma bucura nespus. Mi-ar placea ca toata lumea sa inteleaga ce inseamna cu adevarat ceaiul si atunci sa se rupa din haosul cotidian pentru a-si oferi cateva minute de liniste si introspectie. Si sa fim cu totii atat de rafinati incat sa deosebim imediat un Sencha de un Gunpowder sau un ceai pur de unul plin de aditivi.
Iar pentru cititorii blogului: daca aveti orice fel de sugestii pentru noi, idei, critici (mai ales!), ne gasiti la extraordinary@teaforte.ro. Multumim!