
MyHimalaya te invita astazi sa preparam impreuna, simplu si rapid un ice tea 100% natural, perfect pentru zilele toride.
De ce avem nevoie:
- 1 carafa de sticla de 1 litru;
- 6 – 8 lingurite de ceai (recomand Ceylon, China Keemun, dar si orice alt tip de ceai aromatizat, amestecuri de fructe uscate sau rooibos);
- gheata;
- menta;
- zahar sau miere (optional);
- fructe congelate (optional);
- suc de lamaie si/sau suc de portocale si bucati de lamaie (optional).
Metoda nr. 1 de preparare – este metoda mea preferata!
Umplem carafa cu apa plata si adaugam cantitatea de ceai recomandata mai sus (6 – 8 lingurite de ceai vrac la 1 l apa, ceea ce inseamna dublul cantitatii de ceai pe care o folosim de obicei pentru infuzia clasica). Acoperim carafa cu folie protectoare de bucatarie si lasam la rece in frigider la macerat 8 – 10 ore, dupa care strecuram infuzia.
Adaugam in pahare putin suc de lamaie si/sau de portocale proaspete, adaugam putina menta, gheata, fructe congelate si savuram cel mai grozav ice tea din viata noastra, 100% natural.
Metoda nr. 2
Infuzam ceaiul in maniera clasica, in apa fierbinte conform TABELULUI. Singura precizare importanta: la fel ca in cazul primei metode, infuzam dublul cantitatii de ceai (pentru 1 litru apa, adaugam 6 – 8 lingurite de ceai). Dupa ce infuzia este gata, strecuram, adaugam sucul de lamaie si/sau portocale, eventual zahar si lasam la frigider pentru cel putin o ora. Servim apoi in pahare reci pline cu gheata, menta, lamaie si fructe congelate.
Sfaturi importante:
- Acoperiti carafa cu ceai cu folie protectoare cu plasati-o in frigider (niciodata descoperita, cum ni se prezinta in filmulete pe youtube);
- Folositi desigur apa plata pentru infuzie si ceai vrac cumparat din tea shop-uri sau ceainarii (evitati pe cat posibil plicurile);
- Adaugati gheata doar in momentul in care serviti ice tea;
- Pe cat posibil renuntati la zahar si la miere pentru a va bucura de aroma 100% natura a ceaiului;
- Pentru infuzie recomand ceaiuri negre (Ceylon merge de minune, l-am incercat de foarte multe ori), ceaiuri negre sau verzi aromatizate, amestecuri de fructe uscate, amestecuri de plante medicinale si roiboos). Incercati si combinatii, nu o sa regretati.
Care este povestea ice tea-ului?
Se considera ca cel care a inventat ice tea-ul este comerciantul englez Richard Blechynden. La targul St. Louis World Trade Fair din anul 1904, Richard Blechynden nefiind capabil sa atraga atentia potentialilor cumparatori si vizitatori ai targului cu ceaiul sau fierbinte pe care il oferea spre degustare pe o vreme foarte calduroasa, i-a adaugat gheata si astfel a inventat ceaiul cu gheata (ice tea). Sunt insa surse/opinii conform carora ice tea-ul are o istorie mult mai indepartata, conectata cu secolul al XVII-lea. Si probabil asa este!
Unde se consuma ice tea
In prezent, in State Unite 85% din ceaiul consumat este ice tea si conform ultimelor sondaje, in peste 80% din casele americanilor se consuma ice tea.
Piata de ice tea din Japonia este una dintre cele mai importante din lume. Aici intalnim peste tot ice tea imbuteliat la sticle sau la cutii, disponibil oriunde, inclusiv la automate, pe strazi. Majoritatea ice tea-urilor din Japonia contin ceai verde sau oolongs, de foarte buna calitate, fara conservanti si fara adaosuri de zahar, conservanti, etc.
In Vietnam, ceaiul rece este servit adesea gratuit in cafenele si restaurante, in timp ce clientii decid ceea ce vor sa comande de mancat.
In Hong Kong ice tea-ul cu lamaie este frecvent intalnit in restaurante. Se infuzeaza de regula Ceylon cu foarte multa lamaie. In cafenele, ceainarii, bufeturi de tipuri “Quickly” se infuzeaza in general ice tea verde (adesea cu iasomie).
In India ice tea-ul este foarte popular pe strazi, in cafenele, in restaurante. Cea mai populara forma de ice tea din India este varianta cu ghimbir, lamaie, ceai negru, dar si varianta cu tulsi (busuiocul sfant indian).
Si in Thailanda ice tea-ul este foarte popular. Aici ceaiul infuzat pentru ice tea este de regula ceai negru, la care se adauga zahar si lapte condensat (lapte de vaca sau lapte de cocos care se adauga peste ceai si peste gheata).
Desi chinezii prefera varianta clasica, fierbinte de infuzare a ceaiului, incepand cu anul 1980 popularitatea ice tea-ului a crescut in mod surprinzator in China. Majoritatea ceaiurilor infuzate la rece sunt ceaiuri verzi, ambalate si imbuteliate in sticle si doze. Foarte multi chinezi prefera insa varianta “homemade ice tea”.
Asa cum sper ca veti prefera si voi, varianta homemade ice tea care este cea mai simpla, cea mai rapida, cea mai ieftina si cea mai sanoasa. Si cea mai savuroasa, va garanteaza o mare iubitoare de ice tea!