42 de curiozitati despre ceai
Tot ce probabil NU STIAI despre CEAI:
Uimitoarea planta Camellia Sinensis si tarile producatoare de ceai
1. Mai mult de trei miliarde de cesti de ceai sunt consumate zilnic in intreaga lume.
2. Ceaiul este a doua cea mai consumata bautura din lume, dupa apa.
3. Conform statisticilor furnizate de catre Comitetul de ceai International (ITC), productia globala de ceai a crescut cu 40% in perioada 2001 – 2011. In prezent, productia de ceai a ajuns la 4,3 milioane de tone anual (sursa: www.toptenstip.com).
4. Se considera ca exista in jur de 1500 de tipuri de ceai, toate obtinute din Camellia Sinensis.
5. Planta de ceai – Camellia Sinensis are frunzele verzi tot timpul anului si poate atinge inaltimea de noua metri daca este lasata sa creasca in voie. Camellia sinensis poate produce ceai timp de 50 de ani.
6. O planta de ceai obisnuita produce in jur de 3 000 de frunze in fiecare an.
7. Top 10 producatori de ceai din lume: China, India, Kenya, Sri Lanka, Turcia, Vietnam, Iran, Indonezia, Argentina, Japonia (surse: www.top5ofanything.com si www.toptenstip.com)
Istoria ceaiului, traditii, raspandire in Europa
8. “Inventatorul” ceaiului este imparatul chinez Shen Nung. In timpul unei calatorii, o intamplare fericita a facut ca o frunza unui copac sa ajunga in bolul cu apa fierbinte al imparatului care a apreciat imediat gustul si calitatea noii bauturi rezultate. Se spune ca intamplarea a avut loc in anul 2737 i. Hr.
9. O alta legenda zen ne spune ca fondatorul scolii Zen, Bodhidharma a adormit pret de cateva clipe dupa 9 ani in care a meditat continuu. Profund dezamagit de momentul lui de slabiciune, s-a autopedepsit taindu-si pleoapele. Iar in locul in care au cazut pleoapele sale au crescut arbusti de ceai. Astfel a aparut Camellia Sinensis.
10. Se spune ca obiceiul de a oferi ceai unui oaspete a inceput in China, cu Kwanyin (sau Yin His despre care se spune ca l-a rugat pe Laotse sa scrie Tao Te Ching), faimosul discipol al lui Laotse care i-a oferit “batranului filosof” o ceasca cu licoare aurie la portile trecatoarei Hangu.
11. Ceremonia Ceaiului Japonez isi are originile in ritualul zen. Dintre budisti, adeptii credintei zen din Sud, care isi insusisera o mare parte din doctrinele taoiste, au formulat un ritual complex al ceaiului, in care calugarii se adunau in fata imaginii lui Bodhidharma (calugarul budist care a adus zenul in China in secolul V) si beau cu totii ceai din aceeasi cupa.
12. In Japonia, samuraii isi lasau sabia la intrarea in Casa Ceaiului deoarece Casa Ceaiului a fost, este si va ramane Casa Pacii.
13. Prima tara europeana in care a ajuns ceaiul este Olanda. Vapoarele companiilor Orientale au adus in Europa primul transport de ceai in anul 1610.
14. In Anglia ceaiul ajunge in anul 1650 si obiceiul de a bea ceai este introdus de catre printesa lusitana Ecaterina de Braganza, in urma casatoriei cu viitorul rege Carol al II-lea al Angliei. In Franta ceaiul ajunge in jurul anului 1636 si in Rusia dupa anul 1638.
15. In Anglia exista doua feluri de a servi ceaiul: afternoon tea si high tea (insotit de o masa completa).
16. Rusii au inceput sa bea ceai in secolul XVII, dar datorita pretului sau prea ridicat, a devenit popular abia in secolul XIX. Ei au invatat sa prepare ceai in hanurile negustorilor chinezi. In Rusia, ceaiul este preparat in samovar – un recipient din metal incalzit care mentine ceaiul cald cateva ore.
17. La targul Saint Louis, in anul 1904, comerciantul englez Richard Biechyn, nefiind capabil sa-si vanda ceaiul fierbinte pe vreme calduroasa i-a adaugat gheata, inventand ceaiul cu gheata (glace).
18. Ceaiul sub forma de pliculet l-a inventat Thomas Sulliman care trimitea mostre in saculete de hartie de filtru la New York clientilor sai, in locul cutiilor de metal obisnuite.
19. Ceaiul instant a fost folosit prima data in anul 1940. El isi dizolva aroma si devine solubil si in apa rece.
20. Ceaiul negru este numit si “ceai rosu” In China. Ceaiul Oolong se mai numeste si “ceaiul dragonului”.
Proprietatile terapeutice ale ceaiului
21. Ceaiul contine polifenoli – antioxidanti naturali care previn bolile cardiovasculare, cancerul, osteoporoza. Pentru a valorifica polifenolii din ceai alegeti o apa “moale”, plata, in niciun caz de la chiuveta pentru ca este plina de clor si posibile substante nocive (apa “dura” de la robinet inactiveaza polifenolii din frunzele de ceai) si nu adaugati lapte in ceai – studii recente au aratat de asemenea ca laptele reduce capacitatea antioxidanta a ceaiului.
22. Specialisti de la Universitatea Harvard au descoperit ca persoanele care au baut cate cinci cesti de ceai verde zilnic, timp de doua saptamani si-au imbunatatit sistemul imunitar atat de mult incat produceau de zece ori mai multi interferoni decat cei care nu au consumat ceai. Interferonul este o proteina care lupta impotriva infectiilor, a racelii si gripei.
23. Daca doriti sa extrageti cat mai multe substante benefice din ceai, pisati intre degete frunzele de ceai inainte de a le infuza.
24. O ceasca de ceai negru contine jumatate din cantitatea de cofeina dintr-o ceasca de cafea.
25. Cu cat este mai putin fermentata, frunza de ceai are mai multi antioxidanti. Asadar, ceaiul verde are mai multi antioxidanti decat ceaiul negru. Ceaiul alb (nevestejit, nefermentat) are mai multi antioxidanti decat ambele tipuri de ceai.
26. Sucul de la citrice adaugat in ceai permite polifenolilor sa faca fata acidului din stomac pentru mai mult timp.
27. Ceaiul verde reduce riscul de cancer, reduce riscul de boli de inima, asigura sanatatea creierului, ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange, previne artrita, diminueaza simptomele alergiilor sezoniere, ajuta in procesul de slabire si detoxifiere, reduce nivelul de stres, energizeaza.
Obiceiuri de consum
28. In India, al doilea cel mai mare producator de ceai al lumii, ceaiul traditional se prepara dupa o reteta speciala: frunzele de ceai se fierb cu zahar si lapte, rezultand o bautura cremoasa – Masala Chai.
29. In India si Sri Lanka se adauga in ceai ghimbir, nucsoara, menta, iar uneori ceaiul este fiert in loc sa fie infuzat, ceea ce ii scoate si mai mult in evidenta aroma.
30. Tibetanii au un ceai uleios special, numit Su Yu Ch’a in care adauga putin unt de yak si sare.
31. In Mongolia, ceaiul se bea cu lapte si sare.
32. Rusii adauga zahar si lamaie, sau lapte, miere, dulceata sau mirodenii.
33. In Marea Britanie se beau aproximativ 165 de milioane de cesti de ceai pe zi (sau 62 de miliarde de cesti pe an).
Alte curiozitati
Degustarea de ceai
34. Degustarea de ceai este similara cu degustarea de vinuri. Specialistii trebuie sa stabileasca particularitatile fiecarui tip de ceai in functie de procesul de oxidarare si fermentare, de provenienta plantei de ceai, sa stabileasca nivelul de teina, sa gasesca combinatiile perfecte pentru amestecurile de ceaiuri.
Astrotea – cititul viitorului in ceai
35. In Asia, cititorii in ceai sunt la fel de respectati ca astrologii. Asadar, viitorul se poate citi si in frunzele de ceai, agitate de trei ori.
Cea mai veche ceainarie din lume
36. Cea mai veche ceainarie din lume se afla in Japonia si poarta numele „Casa de ceai Tsuen”, din Uji. A fost infiintata in secolul al XII-lea de catre un samurai retras din activitate. Acum, Casa de ceai Tsuen se afla la generatia 23 – 24 de urmasi care servesc oaspetilor din toata lumea ceai in stil japonez.
Ceaiul Earl Grey
37. Legenda spune ca aristocratul englez Earl Charles Grey (1764 – 1845) a primit cadou din partea unor diplomati chinezi un transport maritim de ceai negru si portocale bergamote (depozitate in acelasi loc). Ceaiul negru a absorbit aroma de portocale si astfel s-a nascut ceaiul Earl Grey.
Productie de ceai fabrica Lipton Jebel Ali din Dubai
38. Doar Fabrica Lipton Jebel Ali din Dubai, produce 5 miliarde de pungi de ceai pe an.
Cel mai scump ceai din lume
39. Cel mai scump ceai din lume este un ceai chinezesc rar, numit Tieguanyin, care costa in jur de 3000 dolari / 1 kilogram. Ceaiul este numit dupa zeitatea budista Guan Yin si este un ceai oolong.
Cel mai scump plic de ceai din lume
40. A fost realizat de compania PG care a marcat astfel 75 de ani de existenta. Plicul de ceai a fost decorat manual cu 280 de diamante. Plicul costa nici mai mult, nici mai putin de 7500 lire sterline.
Ceaiul alunga tantarii
41. Frunzele de ceai reprezinta o modalitate naturala de a alunga tantarii. Umeziti frunzele de ceai si folositi-le in camerele unde doriti sa indepartati tantarii.
Melodii celebre referitoare la ceai
42. Cele mai cunoscute melodii referitoare la ceai sunt: “Tea for Two” si “When I Take My Sugar to Tea.”
Surse articol: www.twoleavestea.com, www.top5ofanything.com, www.facts.randomhistory.com