Navigate / search

Ti-e sete? Bea un ceai!

Dupa apa, ceaiul este a doua cea mai consumata bautura din lume (stiu, nu si in Romania unde oamenii nu fac inca diferenta intre ceai – infuzia cu Camellia sinensis si infuzia de plante medicinale). Ceaiul se bea in toate colturile lumii pentru gust, pentru beneficiile aduse sanatatii, pentru efectul energizant, pentru efectul diuretic, dar si pentru ca… ceaiul hidrateaza!

degustare ceai

Mitul conform caruia ceaiul deshidrateaza (doar pentru ca este diuretic si contine teina) a fost demontat prin multe studii derulate in ultimii ani in lumea medicala. Mentionez aici doar un studiu publicat in 2011 in British Journal of Nutrition, sponsorizat de Tea Advisory Panel. Cercetarea s-a desfasurat cu 21 de voluntari adulti carora li s-au administrat cantitati egale de ceai negru (4 cani pe zi, in jur de 168 mg – 240 mg cofeina) si apa fiarta in zile separate, analizandu-se prin comparatie nivelul de hidratare. Subiectilor li s-au prelevat teste de sange (la 1, 2, 4, 8, 12 h) si urina (colectata 24 h), le-au fost controlate alimentatia si regimul de odihna.
Rezultatele au evidentiat faptul ca ceaiul negru a avut aceleasi proprietati hidratante precum apa pentru cei 21 de subiecti care au participant la studiu.

Cat de important este sa te hidratezi

Corpul este alcatuit din doua treimi apa, asadar sa ramai hidratat pe tot parcursul zilei este foarte important pentru sanatate. Prin lichide intelegem apa, dar si alte bauturi, precum ceaiul sau cafeaua, plus lichidele din continutul altor alimente solide. In medie, un adult isi asigura 80% din necesarul de lichide din bauturi precum apa, ceai, sucuri, etc si 20% din necesarul de lichide din alimente solide.
Deficitul de lichide din organism de pana la 2% poate afecta performatele fizice si psihice in viata de zi de cu zi. Deshidratarea genereaza:

  • Diminuarea performantelor fizice: rezistenta fizica redusa, oboseala;
  • Diminuarea performantelor cognitive: capacitate de concentrare redusa, afectarea vigilentei si memoriei pe termen scurt;
  • Uscarea si pierderea elasticitatii pielii.

Cate lichide trebuie sa bei zilnic

ceai hidratant

Pierdem lichide atunci cand respiram, transpiram sau cand mergem la toaleta. De aceea este important sa consumi lichide chiar inainte de a avea senzatia de sete (poti deveni deshidratat chiar inainte de a simti vreo senzatie de sete asociata cu dureri de cap, diminuarea atentiei si puterii de concentrare, somnolenta).
Nevoia ta de hidratare este influentata de o serie de factori, precum: varsta, stilul de viata, conditiile climatice si nu in ultimul rand de problemele de sanatate. Adultii sanatosi ar trebui sa consume in medie 9 – 12 pahare de lichide pe zi.
Mai exact, barbatii (adulti, peste 19 ani) ar trebui sa consume pana la 3 litri de lichide pe zi (12 cani) si femeile (adulte, peste 19 ani) ar trebui sa consume in jur de 2, 2 litri lichide pe zi (9 cani).
Journal of American Clinical Nutrition din Canada a publicat in Martie 2006 un Ghid al bauturilor sanatoase, o recomandare adresata adultilor sanatosi pentru hidratare. Pe scurt, recomandarile merg catre:

  • Apa – pana la 9 cani pentru femei, 13 cani pentru barbati – 0 calorii
  • Ceai neindulcit – pana la 8 cesti pe zi – 0 calorii
  • Cafea neindulcita – pana la 4 cesti pe zi – 0 calorii
  • Lapte degresat – pana la 2 cesti – 100 calorii/ceasca
  • Suc de fructe 100%, lapte integral, bauturi pentru sportivi – pana la 1 pahar – 115 calorii
  • Soft drinks, sucuri de fructe – pana la 1 pahar – 110 calorii

In concluzie, data viitoare cand ti-e sete, incearca cu incredere un ceai. Te vei hidrata, vei consuma o bautura sanatoasa, energizanta, cu 0 calorii.

Bibliografie articol:

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks-full-story/
http://www.teaadvisorypanel.com/tea-and-health/research/article/206
http://ajcn.nutrition.org/content/83/3/529.full

Lasă un comentariu