Navigate / search

Sunatoarea – o planta medicinala miraculoasa

Sunatoare

„Se poate afirma ca epoca moderna a Sunatoarei abia acum incepe” – Ovidiu Bojor, Doctor in Farmacie, Membru al Academiei de Stiinte Medicale

Sunatoarea (sau Pojarnita), gingasa planta medicinala cu gust placut si atat de accesibila este un adevarat miracol al naturii.

In British Medical Journal (1993), trecandu-se in revista rezultatele unui numar mare de studii medicale, se ajunge la concluzia ca preparatele pe baza de Sunatoare actioneaza de 3 ori mai puternic decat antidepresivele sintetice, fara a produce efecte secundare nedorite.
In anul 2009, o echipa de cercetare de la Universitatea Complutense din Madrid (UCM) a publicat un studiu intitulat „Sunatoarea. Optiune posibila impotriva bolii Parkinson„, de unde reiese in urma cercetarilor medicale ca Sunatoarea are ingrediente active antioxidante, care ar putea ajuta la reducerea degenerarii neuronale cauzate de boala.
In plus, cercetatorul american dr. J. Hilenerman mentioneaza inca din anul 1998 rezultate bune in utilizarea preparatelor pe baza de Sunatoare in cancerele de piele. De asemenea, se cunoaste faptul ca in Germania (tara unde se practica la nivel extins naturopatia) se prescriu in jur de 3 milioane de retete pe baza de Sunatoare, fara a fi inregistrat vreun caz de intoxicatie.

Principalele actiuni si utilizari ale Sunatoarei (Herba Hyperici) sunt:

  • antidepresiv si sedativ,
  • hipotensiv, vasodilator si diuretic,
  • antiinflamator si antibacterian,
  • antiseptic, astringent si cicatrizant.

Sunatoarea actioneaza pozitiv in procesele inflamatorii hepatice cronice, in colite si dischinezia cailor biliare. Pentru uzul extern este recomandata, datorita efector cicatrizante, pentru plagi greu vindecabile sau purulente si in arsuri (gradul I si II – unguent).
In plus, Sunatoarea calmeaza durerile dentare. Se prepara o infuzie concentrata din 2 linguri de planta la 200 ml apa. Se clateste cavitatea bucala de 4 – 5 ori pe zi. S-a demonstrat ca Sunatoarea calmeaza si durerile musculare (se recomanda unguente pe baza de Sunatoare sau infuzii).

Ce afectiuni se trateaza cu ajutorul Sunatoarei:

Sunatoarea este recomandata pentru aproximativ 80 de afectiuni, insa cele mai uzuale sunt: depresia, astenia, stres, insomnii, somn agitat, dischinezie biliara, hepatita cronica si acuta, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca si circulatorie, sindromul premenstrual, sindromul colonului iritabil, tromboflebita, diaree, dependenta de alcool si de nicotina, cancer de piele, boala Parkinson, etc.

Ceai sunatoare

Cum se prepara infuzia de Sunatoare:

1– 2 lingurite de planta la o cana de apa fierbinte, sub forma de infuzie. Se lasa la infuzat 15 minute. Se beau maximum 2 cani pe zi, in timpul mesei sau imediat dupa masa (nu pe stomacul gol). Pentru efectele dorite, tratamentul se utilizeaza 1 – 3 luni, cu pauza de 2 – 4 saptamani.  Tratamentul cu Sunatoare se recomanda si copiilor, dar se reduc dozele la jumatate.

Contraindicatii ale tratamentului cu Sunatoare:

Sunatoarea nu se va combina cu alte produse antidepresive si nu se va administra de catre femeile insarcinate si de catre cele care alapteaza. Sunatoarea nu se va administra pacientilor care fac chimioterapie. De asemenea, Sunatoarea poate diminua eficienta contraceptivelor orale.
In ceea ce priveste interactiunea cu alimentele, se vor evita: berea, branzeturile fermentate, heringul (si pestele marinat), vinul si drojdia alimentara.
Preparatele pe baza de Sunatoare pot produce neplaceri gastrice, in special in cazul in care se administreaza pe stomacul gol.
In cazul in care tratamentul se face in timpul verii, este contraindicata expunerea la soare a pielii, deoarece planta contine hipericina, o substanta fotosensibilizanta.

Compozitia chimica a Sunatoarei:

Beneficiile plantei se datoreaza unei compozitii chimice impresionante: derivati polifenolici, o substanta de natura flavonica denumita hiperozida, rutozid si cvercetol liber, acid cafeic si clorogenic, taninuri de natura catehica pana la 12%, o substanta colorata numita “rosu de Hypericum”, colina, carotenoide, saponozide, acid ascorbic, nicotinic si valerianic, saruri minerale.

Recomandarea MyHimalaya:

Alege ceaiurile vrac in locul ceaiurilor la plic. Sau daca ai posibilitatea, culege personal florile de sunatoare (in zilele insorite, din iunie pana in septembrie). Dupa uscare, se pastreaza in pungi de hartie sau vase de ceramica etanse, in locuri intunecate, fara umezeala. Plantele uscate se pot folosi pentru infuzii timp de un an din momentul culegerii.

Bibliografie articol Sunatoarea – o planta medicinala miraculoasa:

Fitoterapie traditionala si moderna – Ovidiu Bojor si Octavian Popescu, Editura Fiat Lux, 2003
Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor, Editura Fiat Lux, 2003
http://en.wikipedia.org/wiki/Hypericum_perforatum

Lasă un comentariu