Navigate / search

Gyokuro – cel mai apreciat si cel mai scump ceai japonez

ceai gyokuro

Se stie deja faptul ca ceaiul a fost descoperit de chinezi, dar japonezii l-au dus la nivel de arta. Poate niciun ceai nu exprima mai clar aceasta idee precum o face ceaiul Gyokuro, un ceai japonez verde, unic in lume.
Gyokuro este cel mai apreciat si cel mai scump ceai japonez. Este un ceai nobil, cu o nota vegetala, dulce, cu gust catifelat. Ce este insa atat de special la ceaiul Gyokuro? Evident gustul rezultat in urma procesului de productie complex si minutios si beneficiile aduse sanatatii.
Desi specialistii considera ca acest tip de ceai face parte din categoria ceaiurilor Sencha, Gyokuro difera fundamental de clasicul Sencha. In procesul de productie, frunzele de ceai destinate nobilei infuzii sunt protejate de razele soarelui cel putin doua saptamani inainte de recoltare (intre 20 si 30 zile). Astfel, plantatia este acoperita cu rogojini pentru a impiedica soarele sa ajunga la frunzele de ceai. De retinut este faptul ca acest proces se desfasoara primavara (cand se culeg frunzele de Camellia sinensis de cea mai buna calitate).
Fiind obisnuite cu razele soarelui dinainte de a fi acoperite, plantele de ceai isi cresc nivelul clorofilei, capata o culoare verde mai inchis si incearca sa-si pastreze ritmul de crestere constant. In urma acestui proces cresc considerabil nivelul teinei, al antioxidantilor si al substantelor nutritive care se regasesc in ceai si scade nivelul taninurilor. Practic, prin aceasta tehnica de umbrire a frunzei de ceai se reuseste blocarea sintezei de catechine (substante care confera gustul amar al ceaiului) si concentrarea L-teaninei in frunze (aminoacid care confera gustul dulce al ceaiului). De aici rezulta infuzia cu gust dulce a ceaiului Gyokuro, de culoare verde „ ca de jad” (Gyokuro inseamna in japoneza „Roua de jad”).

Cum sa prepari un ceai Gyokuro ca in Japonia

gyokuro2

Infuzarea ceaiului Gyokuro este o adevarata opera de arta, asa cum este si prepararea lui. Daca esti in posesia unui Gyokuro de buna calitate, ai mare grija cum il infuzezi pentru a te bucura din plin de adevaratul gust nobil specific.
Urmeaza cativa pasi simpli si urmareste filmuletul de mai jos pentru a nu da gres:

  • Alege in primul rand o apa de calitate – apa plata;

Important: pentru a infuza corect Gyokuro ai nevoie de o cantitate mai mica de apa ca de obicei – cat sa acopere frunzele de ceai. Dupa principiul lucrurile bune vin in portii mici, alege si un ceainic mai mic si canite de ceai japoneze;

  • Adu apa la punctul de fierbere si las-o sa respire pana ajunge la 40 – 60 grade Celsius;

Sfat: Sau foloseste metoda japoneza: dupa ce ai fiert apa, toarn-o in cescutele in care se va servi ceaiul si executa aceasta mutare de 2 ori. In felul acesta se incalzesc canitele si se raceste apa. Vezi filmuletul de mai jos pentru exemplificare: https://www.youtube.com/watch?v=e74_CifvYlE

  • Pune o cantitate generoasa de ceai Gyokuro pentru o experienta autentica (in jur de 2 lingurite cu varf la 200 ml);
  • Lasa ceaiul la infuzat 2 minute – 2 minute si jumatate maximum;
  • Dupa ce s-a infuzat, toarna ceaiul in cescute, in mod egal. Nu turna toata cantitatea de ceai in cesti dintr-o data, ci alternativ. In felul acesta te asiguri ca in fiecare ceasca au ajuns toate aromele veritabilului ceai.

Sfat: cand suntem in posesia unui ceai atat de pretios, valorificam fiecare picatura din infuzie, pana la ultima;

  • Ceaiul Gyokuro se poate infuza de 4 ori (anumite tipuri de Gyokuro de cea mai buna calitate suporta 5 infuzii). Pentru infuziile repetate se creste temperatura apei si se scade timpul de infuzare;

Bine de stiut: frunzele de Gyokuro nu se arunca! Se pot folosi cu succes pentru prepararea unei salate foarte sanatoase: adauga putin susan si otet balsamic si bucura-te de o salata in stil japonez.

Pe scurt despre ceaiul Gyokuro

gyokuro 3

– Este cel mai scump si cel mai apreciat ceai verde Japonez (100 g de Gyokuro poate sa coste si 400 dolari. Eu am primit Gyokuro de la Livada cu Ceai din Mall Baneasa si a costat 700 lei/100 grame).
– Se mai numeste si „Ceaiul de Umbra”.
– In trecut era rezervat pentru consumul imparatilor Japoniei.
– Exista 4 tipuri de Gyokuro: Asahi, Okumidori, Yamakai si Saemidori.
– Gyokuro se infuzeaza la 40 – 60 grade Celsius, 2 minute, in jur de 2 lingurite cu varf la 200 ml apa plata.
– Gyokuro se poate infuza de pana la 5 ori si dupa infuzie, frunzele nu se arunca, se pot folosi pentru o salata sanatoasa in care se adauga otet balsamic, susan sau alte condimente, dupa gust.

Lasă un comentariu