Navigate / search

Despre samovar si ceaiul rusesc

„Nicaieri in lume oamenii nu beau ceai precum o facem noi in Rusia” a declarat Olga Yurkina, organizatorul expozitiei „Despre samovar si alte lucruri”, Moscova, 2014. „In China si in Japonia, ceaiul este elementul central al ceremoniei (..). In Rusia insa, ceaiul este un pretext pentru o lunga conversatie” a adaugat Yurkina.

ceai Rusia

In Rusia se bea ceai incepand cu secolul al XVII-lea, insa bautura a devenit populara pentru toate clasele sociale incepand cu secolul al XIX-lea. Rusii iubesc ceaiul si il consuma in cantitati considerabile. Conform unui studiu din anul 2005, 82% dintre rusi beau ceai zilnic. Un alt studiu KMPG raporteaza faptul ca un rus bea in medie 3.5 cani de ceai pe zi. In Rusia, ceaiul este la fel de popular precum vodka si pare a fi o activitate sociala, un pretext pentru socializare, mai mult decat o simpla bautura.

Cum a ajuns ceaiul in Rusia

In Rusia ceaiul a ajuns oficial in anul 1618 cand tarul Alexei a primit cadou mai multe lazi cu ceai din partea ambasadorilor chinezi.
In anul 1689 deja se organizau caravane de negustori cu 300 de camile care calatoreau 11 000 de mile din Rusia pana in China si inapoi, in 16 luni. Ruta ducea caravanele prin Mongolia si desertul Gobi, fiecare camila carand 600 de livre de ceai. In timpul calatoriei, ceaiul din sacii de panza era impregnat cu mirosul focurilor de tabara si astfel s-a nascut celebrul ceai rusesc care se comercializeaza si astazi: Russian Caravan. Totodata, pentru ca ceainicele din portelan erau imposibil de transportat in lunga calatorie, samovarul metalic a devenit un mod practic si popular in Rusia si in zilele noastre pentru a pregati apa fierbinte pentru infuzia cu ceai.

Cum beau rusii ceaiul

ceai rusesc

Rusii prefera ceaiul negru important din China si India (90% din ceaiul importat in Rusia este ceai negru). Exista insa si obiceiul larg raspandit de a amesteca plante uscate cu ceai negru sau ceai verde (infuzii mixte).
Rusii fac de obicei o infuzie concentrata numita “заварка” (zavarka). “3аварка” se toarna in cestile de ceai, peste care se adauga apa fierbinte din samovar, dupa preferinta. Inainte de a servi infuzia, rusii zdrobesc intre dinti un cub de zahar sau prefera sa savureze o lingurita de dulceata. Sau pot adauga in cana de ceai zahar, lamaie sau uneori lapte.
In mod traditional, ceaiul se serveste dupa –amiaza, dar in realitate, in Rusia, ceaiul se serveste pe parcursul intregii zile, in general dupa masa, alaturi de desert. “Este absolut necesar sa existe placinte, bomboane si diferite delicatese pe masa in timp ce se savureaza ceaiul” a declarat Olga Yurkina, organizatorul expozitiei” „Despre samovar si alte lucruri”,Moscova, 2014.

Samovarul – simbolul ospitalitatii rusesti

samovar Rusia

Desi astazi toata lumea asociaza samovarul cu ceaiul rusesc, nu se stie cu exactitate unde a fost inventat acesta.
Exista mai multe povesti referitoare la originile samovarului. Unele afirma ca acesta a fost adus in Rusia de catre tarul Petru cel Mare din Olanda si apoi mesterii rusi au inceput fabricarea lui. Alte povesti sustin ca samovarul a fost adus din China.
Ce este insa sigur si verificat istoric este faptul ca samovarele erau produse la fabricile din Demidov, in muntii Urali in anul 1740. Numele unuia dintre primii industriasi rusi, Nikita Demidov este asociat cu productia samovarului in fabricile rusesti. El a adus mesteri din orasul Tula pentru a le fabrica si astfel au luat nastere celebrele samovare Tula, faimoase in toata Rusia.
Existau 2 tipuri de samovare: unul mobil, pentru o singura cana cu apa si unul static cu o capacitate de pana la 10 litri de apa.
„Samovarele nu erau ieftine si in secolul XIX, costul mediu al unui samovar era de 10 ruble in aur, salariul pe o luna de zile. Cu toate acestea, oamenii cumparau samovare pentru ca, o data ce-si achizitionau unul, il aveau toata viata. De multe ori faceau parte din obiectele lasate ca mostenire urmasilor” a declarat Olga Yurkina, organizatorul expozitiei „Despre samovar si alte lucruri”,Moscova, 2014.
In anul 1826 existau deja 8 fabrici de samovare, in anul 1896 erau 70. Acestea erau realizate din cupru, alama, in unele cazuri din argint. Uneori erau placate cu aur, dar metalul de baza a fost intotdeauna alama (aliaj de cupru si zinc).

Unde se cultiva ceai in Rusia

Ceaiul a fost cultivat pentru prima data in anul 1833 in Crimeea, in Gradinile Botanice Nikitsky. Totusi, industria nu s-a dezvoltat cu adevarat pana in jurul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Astazi principala zona in care se cultiva ceai este provincia Krasnodar din sud-vestul tarii. Inainte de dizolvarea URSS, productia de ceai productia de ceai ajungea la 3,858 – 4,409 tone, de la doua fabrici. Incepand cu anii 90’ insa, industria nu a mai prosperat si astazi Rusia produce doar 1% din cantitatea de ceai pe care o consuma.

Bibliografie articol:

https://rbth.com/arts/2014/06/25/the_legendary_samovar_russias_300-year_tea_tradition_37701.html

https://in.rbth.com/articles/2012/10/26/russias_tea_market_has_nowhere_to_grow_18639

The Tea Companion (Connoisseur’s Guides), Jane Pettigrew, 2004

Lasă un comentariu

name*

email* (not published)

website