Navigate / search

Despre piata de ceai din Romania. De vorba cu reprezentantul ROMNEDINVEST S.R.L, Cristian Dragotoniu

Interviu cu reprezentantul ROMNEDINVEST S.R.L, Cristian Dragotoniu

tipuri de ceai

MyHimalaya: ROMNEDINVEST este importator de ceai pentru piata din Romania. Povestiti-ne putin despre business-ul dumneavoastra.  De cat timp sunteti jucator pe piata si cum ati caracteriza piata locala de ceaiuri?
Cristian Dragotoniu: Am inceput business-ul cu ceai de aproximativ 2 ani si am avut oportunitatea sa gasesc un partener in Germania cu o veche traditie in acest domeniu si in acelasi timp, unul dintre primii producatori de materie prima de ceai de pe plan mondial. Am testat si analizat piata de ceai locala inainte de a incepe efectiv importurile si am gasit o oportunitate pentru a dezvolta o mica afacere. Piata de ceai din Romania a fost caracterizata in primul rand  de consumul de ceai din plante medicinale, dar in ultimii 5 ani a crescut consumul de ceaiuri de fructe (amestecuri de fructe uscate si confiate) si a ceaiurilor verzi, negre si Rooibos aromatizate.
Acest lucru cred ca s-a datorat in primul rand dezvoltarii industriei hoteliere si a restaurantelor (HORECA), unde in locatii de top (locatii premium) se servesc ceaiuri vrac in infuzie, in loc de  ceai in pliculete. Acest ‘’boom’’ de pe piata de HORECA a facut sa apara si branduri de ceai vrac proportionate (pyramid, teabag, teacaddy, muslinteabags)Dupa 4 ani de crestere a vanzarilor la acest tip de ceai vrac (loosetea), in 2013 a fost o stagnare, datorata atat conditiilor social – economice, cat si faptului ca au intrat pe piata foarte multe branduri si importatori mici.

MyHimalaya: Stim ca circa 56% din importurile europene de ceai provin din tarile in curs de dezvoltare, producatoare de ceai. Restul reprezinta re-exporturi intre tarile europene. Dumnevoastra importati exclusiv din Germania?
Cristian Dragotoniu: Noi importam exclusiv din Germania, intrucat firma cu care colaboram are o foarte veche traditie in acest domeniu si este unul dintre primii producatori mondiali de materie prima pentru ceai.

MyHimalaya: De curand am primit o intrebare din partea unei cititoare MyHimalaya care dorea sa stie de unde isi poate cumpara ceai autentic, de calitate. Ce sugestie ii puteti adresa?
Cristian Dragotoniu: In mod normal, un ceai de calitate se poate procura de la un magazine specializat (TEASHOP) unde se pot gasi 100 – 200 sortimente de ceai vrac, o multime de tipuri si amestecuri de arome. In ultimii ani au aparut ceaiuri vrac si in hipermaketuri, dar eu personal recomand pentru pretentiosi achizitionarea ceaiului din TEASHOPS, unde se poate vedea, gasi si mirosi o mai mare varietate si sansa de a cumpara exact ce iti doresti este maxima.

tea shop

MyHimalaya: Referitor la subiectul “ceaiul de calitate” am aflat ca, de fapt nu exista norme care sa faca diferenta intre un ceai de calitate si unul slab calitativ in toata Uniunea Europeana. Pentru ca UE nu este producator de ceai, importurile sunt scutite de taxe vamale si nu exista nici standarde specifice de calitate, in afara de cele referitoare la siguranta alimentara. Si totusi, cum putem avea garantia calitatii? Ne puteti oferi cateva indicii, sfaturi?
Cristian Dragotoniu: Intr-adevar, ceaiul este un produs natural si nu exista norme de calitate, fiindca in natura apar schimbari de la an la an… Sunt  multi producatori de ceai in UE care proceseaza, fac amestecuri, aromatizeaza… Daca vorbim in schimb direct de ceai (CAMELLIA SINENSIS), aceasta planta nu creste in UE, iar toate fabricile o importa si o proceseaza, astfel incat garantia calitatii va putea fi data de locul, tara de provenienta a materiei prime si de traditia de procesare.

MyHimalaya: Mereu am avut sentimentul ca ceaiurile “la plic” din hipermarket nu sunt de fapt.. ceai. Contin amestecuri savuroase, intr-adevar, dar nu de ceai. Ne inselam?
Cristian Dragotoniu: Ceaiurile la plic sunt de calitate inferioara ceaiurilor vrac, dar gasim si ceaiuri la plic de calitate. In general, toate ceaiurile la plic din UE trec testele ce se fac produselor alimentare din UE, asa ca nu trebuie sa ne speriem. Dar compozitia este diferita fata de un ceai vrac. Se folosesc arome naturale sau identic naturale, intrucat nu este permisa folosirea chimicalelor sau aromelor sintetizate.

MyHimalaya: Majoritatea romanilor nu fac inca diferenta intre infuzia de ceai si infuzia de plante medicinale. In plus, asociaza ceaiul cu raceala (un remediu pentru durerile in gat, etc).Nu avem o cultura a ceaiului, cu toate astea MyHimalaya isi pastreaza optimismul. Care este parerea dumneavoastra despre obiceiurile de consum si preferintele romanilor cand vine vorba despre ceai?
Cristian Dragotoniu: Dupa cum am mai spus, la romani ceaiul  este asociat cu infuzia de plante medicinale, dar totusi, in ultimii ani acest lucru s-a schimbat si apar pe zi ce trece consumatori de ceai « pretentiosi » si  multi romani incep sa bea ceai zilnic si sa  fie incantati de aceasta bautura.

MyHimalaya: MyHimalaya isi propune sa informeze cu privire la beneficiile ceaiurilor, dar nu vrea sa piarda din vedere nici aspectele culturale ale acestuia (istorie, traditii, evenimente, etc). Probabil cateva campanii de marketing persuasive, desfasurate la nivel national care sa aduca in prim plan beneficiile ceaiurilor ar impulsiona piata (si avem aici modelul cafelei). Dumnevoastra ce previziuni aveti pentru piata de ceai, pentru urmatorii ani?
Cristian Dragotoniu: Nu astept ca in urmatorii ani sa fie o schimbare majora, preferintele romanilor nu se vor schimba drastic, in schimb sunt optimist asupra faptului ca romanii isi schimba incet mentalitatea si incep sa consume produse naturale, bauturi naturale, fara arome sintetice si chimicale, iar ceaiul se incadreza perfect in acest tipar.

Lasă un comentariu