Navigate / search

De ce este Sencha ceaiul preferat al japonezilor

Sencha este este cel mai popular ceai din Japonia și producția acestuia reprezintă 80% din totalul producției de ceai din Țara Soarelui Răsare.
Japonezii iubesc Sencha pentru aroma „ascuțită”, ușor astringentă, florală și pentru beneficiile aduse sănătății (are o concentrație foarte mare de antioxidanți și polifenoli). Când vorbesc despre ceaiul Sencha, japonezii vorbesc despre armonia dintre dulceață, astringență, tărie și delicatețe.
Calitatea ceaiului Sencha depinde de regiunea în care a fost cultivat, de momentul în care se recoltează, precum și de procesul de prelucrare pe care îl voi detalia în cele ce urmează.

Etapele cultivării și prelucrării ceaiului Sencha

ceai sencha

Se consideră că metoda de prelucrare a ceaiului Sencha datează din anul 1738 și este atribuită lui Sohen Nagatani (1681 – 1778), un rezident al regiunii Uji. Iată care sunt pașii parcurși de producători:

Cultivarea

Spre deosebire de ceaiul japonez Gyokuro (cel mai apreciat ceai din Japonia, de cea mai bună calitate), Sencha este expus la lumina directă a soarelui pe parcursul întregului ciclu de viață. În consecință, frunzele de ceai cresc repede și sunt bogate în vitamina C și teină. De fapt, acest conținut ridicat de teină conferă ceaiului Sencha acea aromă „ascuțită” specifică.

Recoltarea

În calendarul tradițional japonez, Risshun se referă la prima zi de primăvară dintr-un an. Hachijuhachiya se referă la ziua a 88-a zi după Risshun, ziua specială, mult așteptată în care se culeg primele frunze de ceai din sezon. Deși Hachijuhachiya variază puțin de la an la an, se sărbătorește la începutul lunii mai. În acest moment sunt culese primele frunze de Sencha – „First Flush”. Recolta de First Flush Sencha este recunoscută ca fiind de cea mai bună calitate, cu o aromă puternică și o dulceață pronunțată.
Tratarea cu aburi
La fel ca majoritatea ceaiurilor verzi japoneze, Sencha este tratat cu aburi fierbinți pentru a opri oxidarea, în timp ce majoritatea ceaiurilor verzi chinezești sunt prăjite la 280 grade C pentru a opri oxidarea, pentru o scurtă perioada de timp.
Tratarea cu aburi durează 15 – 20 de secunde în general (poate dura până la 2 minute în cazul unor sortimente de Sencha precum Fukamushi) și se realizează la scurt timp după ce au fost culese frunzele de ceai – în primele 12 – maxim 20 ore.
Tratarea cu aburi se face după două metode: una „light steamed sencha” – rezultă sortimentul de ceai Sencha denumit Asamushi cu o infuzie pală, light, gust delicat și „deep steamed sencha” – rezultă sortimentul Fukamushi – o infuzie mai îndrăzneață, mai puternică.
Datorită acestui proces de tratare cu aburi și procesului ulterior de rulare, frunzele își păstrează culoarea verde și nutrienții.

Uscarea și rularea

La scurt timp după ce frunzele au trecut prin aburi, începe procesul de rulare și uscare. Frunzele se rulează pentru a elimina umiditatea și enzimele. Există mai multe etape în procesul de rulare – de la o rulare lejeră până la rularea strânsă, care dă forma caracteristică ceaiului Sencha de ac subțire. După rulare, frunzele sunt uscate cu jet de aer cald.
Sortarea
După procesul de rulare și uscare, urmează sortarea frunzelor de ceai. Mugurii tineri și tulpinile fine sunt ambalate separat pentru Sencha Mecha, Sencha Kukicha și Hanako, iar frunzele și tulpinile mai mari, mai grosiere sunt folosite pentru producția de Bancha (care este practic ceai Sencha de o calitate inferioară, mai puțin aromat și mai astringent – recolta 2 și 3 din vară și toamnă).

Ce conține ceaiul Sencha

100 g de ceai frunze de Sencha conține:

331 calorii (kcal)
2200 mg potasiu
260 mg Vitamina C
2.3 g cofeină
13 g tanin

430 ml ceai Sencha (10 g ceai infuzat 1 minut în 430 ml apă la 80 grade C) contine:

2 calorii (kcal)

27 mg potasiu
6 mg Vitamina C
0.02 g cofeină
0.07 g tanin
Pentru mai multe detalii despre conținutul ceaiurilor verzi japoneze merită să arunci o privire aici: http://www.ippodo-tea.co.jp/en/tea/component.html

Cum se prepară corect ceaiul Sencha

ceai verde sencha

Pentru a păstra armonia atât de lăudată japonezi dintre dulceața, astringența, tăria și delicatețea ceaiului Sencha, trebuie să acorzi atenție sporită infuzării frunzelor de ceai.
1. Pune 2 linguri de ceai (10 g) în ceainic (aceasta este cantitatea minimă de ceai pentru o infuzie)
2. Fierbe apa – în jur de 210 ml pentru cele 10 g de ceai, las-o să se răcească până ajunge la 80 grade C. În loc să o lași pur și simplu să se răcească, poți preîncălzi bolurile sau cănile în care vei servi ceaiul vânturând apa din ceainic în boluri și invers. Această tehnică te ajută sa aduci apa la o temperatură stabilă, o îmbogățești cu oxigen (și infuzia va fi mult mai aromată), încălzești ceștile în care vei servi ceaiul și evident…răcești apa.
3. Adaugă apa peste frunzele de ceai și reține: nu amesteca frunzele de ceai în timpul infuziei pentru a nu obține o infuzie amăruie.
4. Lasă la infuzat ceaiul pentru 1 minut – maxim 1 minut și 30 secunde.
5. Reinfuzează frunzele de ceai. Poți obține între 3 – 5 infuzii. Pentru a doua infuzie redu timpul de infuzare la 30 de secunde, la 45 secunde pentru a treia, la 1:30 pentru a patra și la 3 minute + pentru a cincea infuzie. Pentru fiecare infuzie mărește temperatura apei cu aproximativ 5 grade. Sencha se poate bea ca digestiv sau chiar în timpul mesei.

Bibliografie:

http://www.ippodo-tea.co.jp/en/tea/sencha_03.html

Lasă un comentariu