Navigate / search

Cofeina din ceasca de ceai si de cafea

cafea_ceai

In ultima suta de ani, putini alcaloizi au beneficiat de o asemenea atentie din partea cercetatorilor precum cofeina din cafea si ceai. Cercetarea s-a indreptat in special in directia beneficiilor aduse sanatatii si a cofeinei ca amplificator cognitiv si ca neuroprotector.
Initial denumita „teina”, cofeina a fost descoperita pentru prima data in ceai in anul 1827. Mai tarziu, s-a demonstrat ca „teina” din ceai este identica cu cofeina din cafea, dar termenul este inca utilizat. Exista insa diferente semnificative intre cele doua bauturi din punct de vedere al aportului de cofeina, precum si din punct de vedere al beneficiilor aduse sanatatii.

Cofeina din ceasca de ceai versus cofeina din ceasca de cafea

In primul rand, este interesant de stiut faptul ca FRUNZELE DE CEAI NEPRELUCRATE contin mai multa cofeina decat BOABELE DE CAFEA NEPRELUCRATE. Insa, in urma proceselor de productie propriu-zisa prin care trec cele doua plante, raportul se schimba dramatic.
Indiscutabil, cafeaua este inzestrata cu o cantitate mai mare de cofeina. Inzestrare care uneori se transforma intr-un avantaj imbatabil pentru ceai… Concret, o ceasca de cafea contine dublul sau chiar triplul cantitatii de cofeina dintr-o cana de ceai. Un studiu realizat in anul 2004 in Marea Britanie a scos la lumina cantitatile de cofeina continute intr-o ceasca de 200 mg de ceai si de cafea. Rezultatele sunt urmatoarele:

O ceasca de cafea de 200 ml contine:
115 – 150 mg cofeina – cafeaua la filtru
80 – 135 mg cofeina – cafeaua la ibric
100 mg cofeina – cafeaua espresso
65 – 100 mg cofeina – cafeaua instant

O ceasca de ceai de 200 ml contine:
60 mg cofeina / teina – ceaiul negru
30 mg cofeina / teina – ceaiul verde
20 – 22 mg cofeina / teina – ceaiul alb

L-Teanina – motivul pentru care cofeina din ceai este mai sanatoasa decat cofeina din cafea

Acum 60 de ani oamenii de stiinta japonezi au identificat in continutul frunzelor plantei de ceai un aminoacid numit L-Teanina (aminoacid identificat DOAR in planta de ceai). Acesta are un efect relaxant care contracareaza efectul stimulant al cofeinei, efectul negativ al excitarii pe care ne-ar produce-o consumul de cafea. L-Teanina traverseaza bariera hemato-encefalica si produce in creier un efect tranchilizant, antistres. El favorizeaza producerea undelor Alfa, induce relaxare fara somnolenta si mareste capacitatea creierului de a se concentra, de a memora si de a invata. Veste buna este ca L-teanina se gaseste in toate tipurile de ceai (nu numai de cel verde, cum se credea initial).
Spre deosebire de cafea, ceaiul are o cantitate mult mai mare de antioxidanti care incetinesc absorbtia cofeinei in organism si efectul se prelungeste pe parcursul unei zile. Astfel, cofeina din ceai se asimileaza lent, fara efecte negative asupra organismului.

Beneficiile ceaiului si ale cafelei corelate cu antioxidantii si cofeina continute

Din punct de vedere medical, lucrurile sunt mai simple:
Ceaiul contine o mai mare cantitate de antioxidanti, este mai sanatos in comparatie cu celebra cafea, ceea ce-l recomanda in prevenirea si tratarea unei game largi de afectiuni. Studiile intense din ultimii zeci de ani au evidentiat faptul ca ceaiul:

 • Reduce nivelul de stres;
 • Ajuta in procesul de slabire si detoxifiere;
 • Diminueaza simptomele alergiilor sezoniere;
 • Previne artrita;
 • Ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange;
 • Asigura sanatatea creierului;
 • Reduce riscul de boli de inima;
 • Reduce riscul de cancer.

Experimentele cercetatorilor au reliefat faptul ca nici beneficiile cafelei nu pot fi ignorate:

 • Scade riscul de diabet tip 2 (cercetatorii de la Harvard au relationat consumul de cofeina cu scaderea riscului de diabet tip 2 cu 50% pentru 5 cesti mici de cafea/zi);
 • Reduce riscului de cancer bucal si esofagian;
 • Reduce riscul de a dezvolta boala Parkinson sau Alzheimer;
 • Imbunatateste viteza, cat si rezistenta fizica (aport de 140 – 400 mg de cofeina, cu 30 – 60 de minute inainte de a incepe activitate fizica);
 • Sporeste atentia, viteza de reactie, concentrarea pe termen limitat, daca este administrata cu 40 minute – o ora inainte.

Riscuri ale consumului excesiv de ceai sau cafea

Daca am prezentat beneficiile, este bine de stiut ca atat ceaiul, cat si cafeaua sunt asociate cu cateva riscuri. In primul rand, daca exista intoleranta la cofeina sau se constata efecte adverse in urma consumului – tensiune crescuta, tremur, agitatie, etc, evident trebuie intrerupt consumul imediat. Pe de alta parte, orice abuz atrage dupa sine efecte adverse. In primul rand, consumul excesiv de cafea sau ceai poate genera insomnie.  In plus, cafeaua:

 • ingalbeneste dintii (in timp ce ceaiul previne cariile)
 • poate deveni toxica daca sunt consumate mai mult de 10 g / zi adult (un adult nu depaseste in mod normal cantitatea de 500 mg – 5 cesti de cafea).
 • cauzeaza nasteri dificile si copii subponderali – un studiu din Danemarca a reliefat faptul ca excesul de cafea  (8 cani pe zi sau mai mult, in conditiile in care medicii recomanda in jur de 200 mg pe zi in conditii normale de sanatate – 2 cani) cauzeaza nasteri dificile si copii subponderali
 • Cafeaua de slaba calitate poate contine substante toxice, daunatoare sanatatii. Uni studiu realizat in 2012 la University of British Columbia, pe rozatoare, a scos la iveala faptul ca un consum excesiv de cafea produce reducerea ritmului de lucru, in timp.

In ceea ce priveste ceaiul, riscurile sunt mai putine:

 • Un aspect important, greu de controlat este faptul ca ceaiul poate contine pesticide, chiar daca etichetele isi poarta mandre emblema „organic”.
 • De asemenea, ceaiul contine taninuri care pot reduce absorbtia fierului in sange (ceea ce poate conduce la anemie), daca este consumat in cantitati foarte mari.

Bibliografie: http://www.teaadvisorypanel.com

Lasă un comentariu