Navigate / search

Diferenta dintre ceai si infuziile de plante medicinale

infuzii plante medicinale

Medicul trateaza, insa Natura vindeca – Hippocrate

Primul lucru pe care doresc sa il lamuresc inca de la inceputul acestui articol este diferenta dintre ceai si infuziile de plante medicinale.

Asadar, ceaiul este obtinut din frunzele arbustului Camellia sinensis si se cultiva in tari precum: Bangladesh, China, India, Indonezia, Japonia, Malaezia, Nepal, Sri Lanka, Taiwan, Vietnam (in Asia), Camerun, Mauritius, Kenya, Ruanda, Zimbabwe (in Africa), Argentina, Brazilia (in America de Sud), Georgia, Iran, Turcia (in regiunea Marii Caspice ai a Marii Negre). Ceaiul, asa cum am prezentat in articolele precedente, se prepara tot prin infuzare, iar in articolele viitoare voi detalia si aspectul curativ ale diferitelor tipuri de ceai.

ceaiuri

In schimb, infuziile de plante medicinale reprezinta forma cea mai simpla si mai utilizata de extragere a substantele active, benefice, din plantele medicinale. Iar daca in Romania nu gasim plantatii de ceai, gasim o multime de plante medicinale folositoare diferitelor afectiuni (in jur de 3600 de plante medicinale, din care 160 se folosesc in medicina traditionala si peste 800 in tratamente naturale).

Iar cine este interesat cu adevarat de Fitoterapie, recomand spre studiere cartile scrise de Ovidiu Bojor**, fondatorul fitoterapiei moderne in Romania, academician si doctor in farmacie.

 

In cartea “Fitoterapia traditionala si moderna” scrisa de Ovidiu Bojor si Octavian Popescu aparuta la editura Fiat Lux, in anul 2003 regasim un tabel cuprinzator in care sunt detaliate principalele utilizari terapeutice ale plantelor medicinale (pagina 416).

Regasiti mai jos o scurta preluare selectiva, adaptata, cu cele mai uzitate plante medicinale si principalele utilizari terapeutice:

Denumire stiintifica romaneasca Indicatii Forma terapeutica si administrare
Sunatoare Colite, colecistopatii.Extern: in plagi, arsuri, amigdalite. Infuzie 2%, 2 cani pe zi. Ulei obtinut prin macerare in ulei de floarea soarelui sau soia, pentru tratamentul arsurilor; tinctura (1:5), pentru gargara 25% in apa.
Urzica Expectorant; diuretic; antidiareic; usor hemostatic. Infuzie 3 – 4%, 2 – 3 cani pe zi.
Trei frati patati Antialergic; diuretic; expectorant. Infuzie 1 – 2%, 2 – 3  cani pe zi.
Tei Sedativ in nevroza si insomnii; expectorant. Infuzie 2 – 4%, 1 – 3 cani pe zi, ultima seara la culcare, indulcita cu miere.
Salcie Antitermic, antinevralgic, antireumatic, astringent. Pulbere, 2 – 3 g pe zi, intre mese, infuzie, decoct, 2 – 4 %, 1 – 2 cani pe zi.
Zmeur Depurativ, usor astringent. Infuzie, 2 – 3%, 2 – 3 cani pe zi.
Maces Hipovitaminoza C, diuretic. Pulbere, 3 – 5 g pe zi, infuzie 2 – 5%, 2 – 3 cani pe zi.
Salcam Aromatizant, neutralizant gastric. Infuzie 2 – 3%, 1 – 2 cani pe zi.
Crusin Laxativ, purgativ. Pulbere 1 – 3 g pe zi, decoct 1 – 1,5%, 1- 2 cani seara la culcare
Ienupar Diuretic; in afectiuni urinare; adjuvant in afectiuni reumatice. Infuzie 1 – 5% maximum o cana pe zi, in mai multe reprize. Ulei esential, 2 – 6 picaturi pe zi.
Paducel Cardiotonic usor; anghina pectoral; sedativ. Infuzie 1%, 2 – 3 cani in 24 ore; tinctura (1:5) 10 -15 picaturi de 3 – 5 ori pe zi.
Coada calului Diuretic, remineralizant; expectorant. Decoct 1 – 2%, 1 cana pe zi, pulbere 1 – 2 g in 24 ore.
Scaiul dracului, rostogol Diuretic, tonic aperitiv si colagog. Decoct 2 – 3%, 2 – 3 cani pe zi inaintea meselor principale
Lemn dulce Expectorant; diuretic; laxativ – antispastic; antiinflamator. Macerat 1%, cca 200 ml pe zi, pulbere, 1 – 3 g pe zi.
Catina Vitaminizant. Infuzie 2 – 3%, 2 – 3 cani pe zi; sirop, suc, gem, marmelada.
Castan salbatic Varice, flebite si tromboflebite; sindrom Raynaud; hemoroizi. Sub forma de produse farmaceutice, numai cu prescriptie medicala.
Turita mare Afectiuni cronice biliare, eupeptic amar; antidiareic. Decoct sau infuzie 3%, 1 – 2 cani pe zi.
Nalba mare Inflamatii ale mucoaselor cailor respiratorii, digestive si genito – urinare. Intern: florile, sub forma de infuzie 1 – 2%, 1 – 2 cani pe zi; radacinile, sub forma de macerat apos, preparat la rece (1 – 3%), 1 – 2 cani pe zi, in mai multe reprize, indulcit.Extern: infuzie din Frunze si flori 2%.
Traista ciobanului Antihemoragic in metroragii. Infuzie 2 – 3%, 1 – 2 cani pe zi; tinctura, 30 g pe zi, ca hemostatic general.
Fasole Adjuvant in tratamentul diabetului; diuretic usor. Decoct 3 – 5%, 2 – 3 cani pe zi.
Troscot Astringent, remineralizant. Infuzie 3 – 5%, 1 – 2 cani pe zi; ca remineralizant, timp de 1 – 2 luni.

** Recomand cu drag interviul publicat in anul 2008 de Formula As cu academicianul Ovidiu Bojor: http://www.formula-as.ro/2008/802/lumea-romaneasca-24/ovidiu-bojor-eu-nu-concep-notiunea-de-batranete-sunt-vesnic-tanar-9031.

 

Lasă un comentariu