Navigate / search

Ce este ceaiul?

ce este ceaiul_tea time

Ceaiul este un dar al naturii de care se bucura astazi peste jumatate din populatia lumii. Gustul placut si proprietatile exceptionale ale ceaiului l-au transformat in a doua cea mai consumata bautura din lume, dupa apa.

Celebra bautura este obtinuta din infuzia frunzelor arbustului Camellia sinensis, din familia Theaceae care cuprinde 40 de genuri de arbori si arbusti. Iar principalele tipuri de ceai sunt clasificate in functie de metoda de prelucrare.

Thé (franceza) sau tea (engleza) provine din te (chineza), de la denumirea populara a arbustului de ceai din provincia Fu-Kien.

Ce contine Ceaiul?

Ceaiul contine substante benefice dozate de natura cu mult rafinament precum:

  • teina (alcaloid vegetal asemanator cofeinei);
  • vitamine (in cantitati mai importante sunt vitamina C si beta-carotina sau provitamina A);
  • uleiuri aromate;
  • tananti sau polifenoli (se afla la originea gustului usor amar si astringent al ceaiurilor verde si negru);
  • saruri minerale;
  • substante azotate asemanatoare albuminei.

Cum se prelucreaza Ceaiul?

Cand vine vorba despre ceai, totul este fascinant: istoria lui invaluita in mister si legenda, ceremoniile ceaiului si diferitele obiceiuri ale popoarelor iubitoare de ceai, evolutia sa de-a lungul timpului. Chiar si modalitatea de prelucrare a ceaiului este fascinanta!

Iata care sunt principalele etape de prelucrare: vestejirea (pre-uscarea care dureaza in general intre 18 si 24 de ore), rularea (pentru a se sparge celulele frunzelor si a elibera uleiurile esentiale, taninul, teina, etc), oxidarea (procesul de fermentatie realizat in incaperi speciale, racoroase si umede), stoparea oxidarii (o etapa foarte importanta mai ales in cazul ceaiului oolong reprezinta expunerea la temperaturi suficient de mari pentru ca enzimele responsabile de oxidare sa fie dezactivate), sortarea (frunzele intregi sunt de obicei separate de cele fragmentate), uscarea, invechirea (in cazul ceaiurilor de tip pu-erh).

Ce sortimente de ceai exista?

Sortimentele de ceai sunt rezultatul ultimei faze de prelucrare, sortarea. Asadar, ceaiurile sunt clasificate in 4 grupe principale:

  • ceaiuri cu frunze intregi (marii seniori)
  • ceaiuri cu frunze rupte (broken)
  • ceaiuri cu frunze strivite (fanning)
  • ceaiuri cu sub forma de praf (dust)

Pe scurt despre ceai: 1 planta – Camellia sinensis, 7 etape de prelucrare a frunzelor de ceai, 6 categorii principale de ceai (negru, verde, oolong, alb, galben si Pu Erh), 4 sortimente de ceai (cu frunze intregi, rupte, strivite si sub forma de praf).

Lasă un comentariu